Ritueelbegeleider van het jaar 2014

Op 8 maart jl. werd Wianda van der Pluijm door haar collega’s van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders gekozen tot ritueelbegeleider van het jaar 2014. Volgens het verkiezingsrapport is zij onder andere gekozen doordat “zij unieke vieringen vorm en inhoud geeft voor alle scharniermomenten in het leven, waarin betrokkenen zich herkennen en waarmee zij de transformatie naar de nieuwe situatie kunnen maken”. Verder “werkt zij integer vanuit respect, met creativiteit en enthousiasme” en is zij “een uitstekende ambassadeur voor het beroep van Ritueelbegeleider”.
Thecla en Hans Beenakkers werken al een tijdje samen met Wianda van der Pluijm in de functie van ritueelbegeleider als aanvulling op hun dienstenpakket. Zij vinden het belangrijk dat zij hun cliënten de mogelijkheid bieden op een professionele manier begeleid te worden om op een persoonlijke, unieke manier afscheid te nemen van hun naasten. “Natuurlijk bieden wij zelf alle ruimte en mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid”, aldus Thecla Beenakkers, “maar het inschakelen van een ritueelbegeleider zoals Wianda, voegt een extra dimensie van professionele begeleiding toe aan de vormgeving en inhoud van de uitvaart”.
Door de samenwerking tussen Beenakkers Uitvaartverzorging en Zilveren Maan Ritueelbegeleiding kunnen cliënten rekenen op een afscheid, waarop zij met een goed gevoel kunnen terugkijken en waarmee een fundament gelegd wordt om verder te gaan.
Voor meer informatie:

Beenakkers Uitvaartbegeleiding tel 0162 – 74 12 30

Zilveren Maan Ritueelbegeleiding 06-51217756 www.zilverenmaan.eu

— Persbericht, 11 maart 2014 —
Wianda van der Pluijm ritueelbegeleider van het jaar 2014

Brabantse zet het vak in België op de kaart LEUSDEN – De leden van de Landelijke Beroepsvereniging voor Ritueelbegeleiders (LBvR) hebben Wianda van der Pluijm uitgeroepen tot Ritueelbegeleider van het jaar. Van der Pluijms collega’s roemen de ritueelbegeleider uit de regio Breda onder meer omdat ze het vak goed op de kaart zet, ook in Vlaanderen.
“Wianda heeft het beroep zichtbaar gemaakt overal waar ze mogelijkheden ziet, zoals op beurzen en met lezingen”, zo luidt het verkiezingsrapport. De uitroeping vond plaats tijdens de jaarvergadering van de LBvR in het Utrechtse Leusden op zaterdag 8 maart.
Josephine de Bont uit Eindhoven kreeg van de leden een eervolle tweede plaats toebedeeld. Dit is onder meer omdat ze een drijvende kracht achter herdenkingsevenement Wereldlichtjesdag in haar woonplaats is. “Bij haar vormen mensenkennis, organisatietalent, creativiteit en empathie één geheel”, aldus haar collega ritueelbegeleiders.
Bijdrage De van origine Bredase Van der Pluijm runt in de regio haar praktijk Zilveren Maan Ritueelbegeleiding. Zij heeft een fundamentele bijdrage geleverd aan de bekendheid van ritueelbegeleiding in Vlaanderen. Zo heeft ze onder meer op beurzen in Nederland en Vlaanderen gestaan en daar het vak kunnen laten zien.
Verder heeft zij acht Vlaamse stagiaires van ritueelbegeleiders-opleiding Het Moment begeleid. “Dit was een pittige opdracht, maar het bleek een prachtige ervaring die ik zeker niet had willen missen”, vertelt Wianda van der Pluijm.
Bekendheid en status

De LBvR is een landelijke organisatie van en voor professionele ritueelbegeleiders. De vereniging wil vanuit samenwerking en verwantschap het beroep ritueel begeleiden bij afscheid landelijke bekendheid en status geven.

Een ritueelbegeleider begeleidt mensen rondom de sleutelmomenten in hun leven zoals geboorte, huwelijk en sterven. De Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders richt zich voornamelijk op ritueelbegeleiden bij uitvaart.