Aandacht voor kinderen

Het overlijden van een kind.

Het verliezen van een kind is de meest ingrijpende gebeurtenis voor ouders en hun omgeving. De uitvaart van een kind moet daarom een speciale herinnenring worden. Daarmee kan het verwerken van het verlies beginnen.

Na een zwangerschapsduur van tenminste 24 weken spreekt men van een doodgeborene. Voor de begrafenis of crematie dienen dan ook de wettelijke regels gevolgd te worden. Voor een zwangerschap van minder dan 24 weken gelden de wettelijke bepalingen niet.

Overlijden voor, tijdens of kort na de geboorte.
Het verzorgen en opbaren van een overleden kindje dient met veel zorg te gebeuren. De ouders kunnen de verzorging wel of niet onder begeleiding uitvoeren. De meeste voorkeur gaat uit naar thuis opbaren. Het opbaren kan in een bedje of wiegje. Het is ook mogelijk om in een kistje op te baren.

Aandacht voor kinderen.

Als volwassenen hebben wij de neiging om kinderen te beschermen tegen nare dingen.
Wat wij echter ook vaak doen is onze eigen angsten op hen overbrengen.
Kinderen staan meestal onbevangen tegenover de dood. Ze hebben minder last van ‘wat wel en wat niet hoort’ en kunnen naar volwassenen vaak ontwapenend zijn in de wijze waarop ze uiting geven aan hun gevoel.

In het algemeen kun je kinderen veel meer kwetsen door ze weg te houden van het afscheid dan ze er bij te betrekken. Ze moeten uiteraard wel goed geïnformeerd worden. Als kinderen volledige en juiste informatie krijgen, kunnen ze vaak heel goed aangeven wat ze zelf willen.

Om daarbij te helpen zijn er werkboekjes te krijgen Dag lieve…, hier kunnen de kinderen een eigen gedachtenisboekje van maken door middel van foto’s, kaartjes, tekeningen en teksten als herinnering aan degene die is overleden.