Kinderboeken

hart in de fles Het hart in de fles, Oliver Jeffers.  – Heeze : In de Wolken, 2010 Het boek gaat over een klein meisje dat op een dag iets meemaakt dat haar verdrietig maakt. Ze stopt haar hart in een fles om het veilig te bewaren. Dat werkt, tenminste in het begin. Maar de fles wordt steeds zwaarder en zit vaak in de weg. Zou zij weten hoe, wanneer ze haar hart terug kan krijgen? Een prachtig boek voor jong en oud, zeer aan te bevelen. 
W-AUW, Afke Huitema & Laurens van Zuilen. – Heeze : In de Wolken, 2010 Rouwen is niet leuk, rouwen is zwaar, maar rouwen kun je ook samen doen. Dat laatste vergeet je soms als je zo verdrietig bent. Een (voor)lees en doeboek voor kinderen die een verlies door echtscheiding of door de dood meemaken. Dit boek stimuleert kinderen om met anderen te praten over hun gevoelens en gedachten. Dat is niet alleen goed voor de kinderen maar ook voor de volwassenen om hen heen.
grote boom is ziek Grote boom is ziek, Nathalie Slosse & Rocio del Moral. – Sint Niklaas : Abimo, 2009 Dit boek is een echte aanrader. Hoe kun je aan kinderen uitleggen dat iemand ziek is en dat er een lichaamsdeel geamputeerd moet worden zoals bij borstamputatie. In dit boek wordt dit ook voor jonge kinderen erg duidelijk uitgelegd. Achterin staat informatie voor volwassenen.
 benjamin Benjamin, Elfi Nijssen & Eline van Lindenhuizen. – Hasselt, Clavis, 2009 Robin krijgt een broertje, Benjamin maar deze wordt ziek en overlijdt. Een mooi prentenboek over het verlies van een babybroertje, het verdriet van Benjamin en zijn ouders. Wat ongeloofwaardig is, is dat het lijkt alsof het verdriet ineens verdwenen is als er een zusje wordt geboren. Maar Benjamin wordt niet vergeten.
lieve oma Lieve oma pluis, Dick Bruna. – Amsterdam : Mercis publishing, z.j. Oma Pluis is dood en ook opa heeft verdriet. Oma wordt begraven en Nijntje gaat af en toe haar graf mooi maken.
kikker-vogeltje Kikker en het vogeltje, Max Velthuijs. – Amsterdam : Leopold, 1991 Kikker vindt een vogeltje aan de kant van de weg. Haas vertelt hem dat de vogel dood is en dan gaan ze met de andere dieren de vogel begraven. Daarna spelen ze samen verder.
de oma van jules De oma van Jules / Annemie Berebrouckx. – Amsterdam : Leopold, 1999 Juf vertelt op school dat ze de volgende dag over opa’s en oma’s gaan praten. Maar Jules heeft zijn oma nooit gekend, ze is dood. Hij vraagt aan iedereen of ze nog iets weten over oma. En omdat iedereen een ander stukje van oma vertelt, krijgt Jules een beetje een idee wie oma was. Opa zegt tenslotte dat oma een heel bijzondere vrouw is en dat Jules op haar lijkt. ‘Ik lijk op oma! denkt hij trots.
derkdas Derk Das blijft altijd bij ons, Susan Varley. – Rotterdam : Lemniscaat, 1984 Derk Das is een vriend van alle dieren. Hij is al oud en hij weet dat hij niet lang meer kan blijven. Hij droomt dat hij door een tunnel gaat en niets meer van ouderdom voelt. De dood van Derk Das is een schok voor alle dieren, maar het helpt als velen over hun problemen praten en kunnen lachen om de herinneringen.
nooitmeer Nooit meer is voor altijd / Tannia Sels, ills. Joke Pype. – Hasselt : Clavis, 2000 De papa van Lotte is dood gegaan. ‘Papa komt nooit meer bij ons terug,’ zegt mama. Maar hoe lang is nooit meer? Prentenboek om met kinderen bespreekbaar te maken wat er verandert thuis en op school na de dood. Vooral de depressie van de moeder wordt goed in kindertaal uitgelegd.
alsjedoodbent Als je dood bent, word je dan nooit meer beter? / P. Breebaart en J. Breebaart. – Rotterdam : Lemniscaat, 1993 Prentenboek waarin wordt verteld wat het konijntje Fred voelt en meemaakt als zijn kleine broertje Joep onverwacht ziek wordt en dood gaat. Zijn dood, de begrafenis en de zorg van allemaal wordt beschreven. Het verhaal ontstond na de dood van de tweejarige Remi, het zoontje en broertje van Piet en Joerie.
dagsiem Dag Siem, dag Tom! : afscheid van pappa / Alma Post ; ills. P. Hopman. – Heemstede : Altamira, 1991 De vader van Siem en Tom wordt ziek, steeds zieker en gaat dood. Het boek gaat over de beleving van dit proces door de twee jongens. Voorlezen vanaf 5 jaar, lezen vanaf 7 jaar.
ikkrijgtranen Gewoon met z’n drieën / Alma Post. – Amsterdam : Sjaloom, 1997 Na het overlijden van de papa van Siem en Tom moeten de twee jongens er zich samen met hun moeder doorheen slaan. De pijn van het gemis is in het boekje af en toe sterk voelbaar. Door eenvoudig, helder taalgebruik met korte zinnen is het boekje geschikt om voor te lezen vanaf vier jaar en zelfstandig te lezen vanaf acht jaar.
ikmisje Ik mis je, Paul Verrept. – Hasselt : Clavis, 1998 Een prentenboek met prachtige tekeningen. Wat is missen? Mis je je vriendinnetje als dat gaat verhuizen? Mist opa oma die dood is? En is dat hetzelfde? Als je je vriendin mist, ga je gewoon op bezoek. Dus doe je dat ook bij oma? En waarom kan dat niet? Wel naar het kerkhof natuurlijk. En gelukkig zijn er mensen die je vasthouden en troosten als je verdriet hebt. Een boek dat kracht uitstraalt door de eenvoud.
 datisheelwat Dat is heel wat voor een kat, vind je niet? / J. Viorst. – Haarlem : Gottmer, 1992 Als Roetje de poes is gestorven, heeft zijn baasje erg veel verdriet. Door tien dingen te verzinnen waarom hij zijn poes zo lief vond, verwerkt hij zijn verdriet. Hij weet negen dingen te noemen, maar het tiende is moeilijker. Tot dat hij of zij bedenkt dat de dood van Roetje meehelpt om te zorgen voor de bloemen, de bomen en het gras. Dat is het tiende ding, en dat is heel wat voor een kat, vind je niet?
 book-9789044802986-water-van-zout-432229 Water van zout / Bettie Elias, Mechelen, Noordwijk: Bakermat, 1997. Dries, een negenjarige jongen verliest zijn vader bij een verkeersongeval. Zijn vierjarig zusje verwerkt het verlies op een geheel andere wijze. Dries heeft veel steun aan opa met wie hij kan praten over zijn verdriet.
 vlindervoor Vlinder voor Marianne, Virginia Lee. – Rotterdam : Lemniscaat, 1974. Marianne, het tienjarige zusje van Mark-O is ziek en Mark denkt dat ze altijd in haar bed zal blijven. Maar nu is haar kamer leeg want Marianne is dood. Voor het hele gezin is het moeilijk te aanvaarden dat ze er niet meer is, maar de zesjarige Mark-O vindt een manier waardoor het wat makkelijker wordt.
 degebroeders De gebroeders Leeuwenhart / A. Lindgren ; ills. I. Wikland. – 9e dr. – Amsterdam : Ploegsma, 1993 Kruimel is ziek en zal niet lang meer leven. Toch sterft zijn broer Jonathan eerder wanneer hij probeert om Kruimel uit hun brandende huis te redden. Twee maanden later volgt Kruimel. Aan de andere kant van het leven blijkt alles niet zo mooi als het lijkt. En nu moet Kruimel op eigen kracht voor zijn broer zorgen. Thema’s: sterven, voortbestaan
 en opeens is alles anders boek En opeens is alles anders, Yvonne van Emmerik. – Tielt : Lannoo, 1997 De moeder van de tienjarige Marieke overlijdt ten gevolge van een ongeluk tijdens haar vakantie met papa. Na de crematie raadt de juf Marieke aan om haar moeder brieven te schrijven zodat ze haar verdriet kwijt kan. Marieke verwerkt het verlies op een heel andere manier dan haar broer Pim. Het is moeilijk maar langzaam pakt het gezin met hulp van familie, vrienden, school en de gekke oppas Flossie de draad van het leven weer op.
 ikkrijgtranen Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk; als je vader of moeder is doodgegaan / Ineke van Essen. – Utrecht : Sjaloom, 1999 In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over geluk en verdriet. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. Over houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt. 
 eenemailvoorlumie Een e-mail van Lumie / Bert Slingenberg – Kampen : Callenbach, 2001 Lumie zit in groep 8 als blijkt dat ze kanker heef. Prille verliefdheden spelen een rol en ook het afscheidsfeest. Als Lumie niet meer naar school kan komen, houden de klasgenoten via de computer contact. Deze noviteit levert een pagina in de regionale krant op.
achtstegroepers Achtste-groepers huilen niet, Jacques Vriens. – Houten : Van Holkema & Warendorf, 1999 Akkie uit groep acht blijkt ernstig ziek te zijn. De hele klas en juf Ina leven mee maar ook Akkie blijft zich met de school bemoeien. Als ze met haar kale hoofd en pet weer in de klas komt, hebben alle kinderen een pet of hoed op, dus valt Akkie niet meer op. Dit boek, over een ernstig thema is af en toe ook zeer komisch. Ernst en plezier wisselen elkaar af.